Før Nelly ble lærling i kommunen, visste hun faktisk ikke at kommunen hadde stillinger innenfor service- og administrasjonsfaget:

- Jeg syns det hørtes spennende ut, sier Nelly. - Før jeg begynte i kommunen så jeg for meg at service og administrasjon var en kontorjobb. Men det er mye mer enn det! Vi møter mennesker både på telefonen og i resepsjonen, og lærer mye mer enn jeg trodde vi kom til å lære. 

Får ansvar og innsikt i mange fagområder 

Nelly er lærling hos Innbyggerservice, og jobber med innbyggerservice på telefon og i resepsjon, i tillegg til avdelingens andre oppgaver. Hun skal også innom helse- og omsorgssenter, arkiv, økonomi og kommunikasjonsavdelingen i løpet av læretiden. 

- Det som er gøy er at jeg får egne ansvarsområder! Jeg har blant annet ansvar for kunnskaps- og etablererprøven, som vi på Innbyggerservice avholder for innbyggere som jobber i serveringsbransjen. Dessuten skal jeg få være med i valgprosjektet for kommunestyrevalget til høsten, og blant annet lære om bemanning og kommunikasjon, som begge er temaer i læreplanen i faget. 

Betyr noe for andre 

Ida var lærling i 2019 i samme fag, men i helse og omsorg sin avdeling for administrative tjenester. - Jeg var usikker på hva jeg ville bli, men gikk service og samferdsel og var glad i administrative oppgaver, forteller Ida. - Det var viktig for meg å få praktisk jobberfaring før jeg bestemte meg for om jeg skulle studere videre. Jeg trodde kommunen var litt høytidelig, men det er så mange ulike mennesker i kommunen, både yrker og personligheter! Det er fint sted - trygt og godt - og alle har en viktig funksjon for samfunnet. 

Begge kjenner på samfunnsoppdraget og det å bety noe for andre; alt fra små ting som å kopiere papirer til å hjelpe noen med å søke om tjenester de trenger for å mestre livet. 

Mange muligheter etter lærlingetiden 

Både Nelly og Ida ser gode fremtidsmuligheter etter valget av yrkesfag, og gjennom den praktiske erfaringen de får gjennom lærlingetiden. Ida ser for seg å kanskje bli mellomleder innenfor faget sitt i fremtiden. Nelly har lyst til å bli økonom. 

- Det fine med å være lærling er at du har arbeidserfaring. Du blir attraktiv på arbeidsmarkedet fordi du har fått erfaring samtidig som du lærer teori, sier Ida. 

Hun trivdes spesielt godt i resepsjonen, og med å snakke med mennesker. Derfor søkte hun jobb på Innbyggerservice i kommunen etter lærlingetiden, og har nå ekstra ansvar for resepsjonen: - Det var ingen tvil om at jeg ville fortsette med den samfunnsnyttige jobben. Nå får jeg blant annet jobbe med TV-aksjonen, digitalisering av skjemaer, og sender ut innbyggerpakker til alle nye innbyggere. I tillegg svarer vi på telefoner om alt kommunen driver med, og hjelper innbyggerne som kommer i resepsjonen.  

Ved siden av jobben studerer Ida økonomi og ledelse på Fagskolen: - Det går fint an å studere videre etter lærlingetiden, enten på fagskole eller høyskole. Du trenger nemlig  ikke nødvendigvis studiekompetanse hvis du oppfyller 23/5 regelen, altså fyller 23 året du søker høyere utdanning, kan dokumentere 5 års praksis eller arbeidserfaring og har fullført og bestått alle seks studiekompetansefag. (Kilde: Samordnet opptak

Utveksling og ishockey 

Når vi spør om en fun fact fra jentene, røper Nelly at hun har et ekte Hamar-hjerte ved å fortelle at hun har vært på ALLE hjemmekampene til Storhamar ishockey siden hun ble født. 

Ida forteller at hun var på utveksling til Malta i lærlingeperioden. - Jeg jobbet i administrasjonen til en stor internasjonal kjede. Vi var flere fra Innlandet som dro, jeg ble kjent med mange andre lærlinger og fikk oppleve nye kulturer. Det er faktisk mange som hadde lagt merke til det på CV'n og ser på det som en ekstra kompetanse, så det anbefaler jeg flere å gjøre!  

Til andre som lurer på å bli lærling i kommunen sier Nelly; 

- Prøv nye ting du ikke har tenkt på før, utfordre deg selv - og ikke ta de trygge valgene! 

Bli lærling i kommunen